Det började för över sextio år sedan.

 

Om musiken är kärlekens näring så vad ni än gör i livet…fortsätt spela!
Ljungbacka är en liten vacker gård som ligger vid foten av Ryssberget i södra Blekinge, nära Sölvesborg, närmare sagt på Knubbasliden 45 i Ebbalycke, Gammalstorp.

Jag, Stefan Sigfalk-Sandberg, tillbringade min lyckliga barndom på Ljungbacka som sedan 1911 tillhörde min mors föräldrar, målarmästare Anton och Klara Sandberg. Anton och Klara födde 10 barn på Ljungbacka, av vilka 8 växte upp och nådde vuxen ålder. Anton var en hejare på sitt magdeburgerspel och barndomens midsommaraftnar med dans kring stång och morfars dragspelsmusik är ett levande minne för mig. Jag blev själv senare spelman, flyttade tidigt utomlands och har tillbringat största delen av mitt liv med att spela folkmusik rund om i Europa. Som barn byggde vi scener på Ljungbacka och uppträdde för de som ville ur Ebbalyckes befolkning med konststycken vi hade lärt in. Vi tog 25 öre i inträde och de som stod på Hedlunnabacken och tittade in över stängslet behövde inte betala. Två små enkelt ihopsnickrade scener blev det som byggdes i barndomens somrar för över sextio år sedan.

2010 fick jag chansen att köpa tillbaks Anton och Klaras Ljungbacka från en dansk familj som hade tillbringat många år med att mjukt renovera upp gården till dess forna magiska glans. Sommaren 2011 byggde jag och tre scenbyggmästare den tredje Ljungbackascenen under tre veckors arbete och vacker som en fiskebod med spröjsade fönster och vita knutar bildar den nu under den stora ekens djupa grönska stommen i min barndomsdröm. Sommaren 2012 blev det áter gräs på ängarna runt om scenen där skogen under många år hade återtagit landet. Ljungbacka skulle få en alldeles egen spelmansstämma, folkmusik och visfestival!

Varma musikaliska hälsningar från 
Stefan Sigfalk-Sandberg och hela föreningen som organiserar detta evenemanget"Ljungbackas Vänner"

Kontakt: bowtriplets@shlink.ch     tel: 0041 79 216 70 04

          Startsida     Beskrivning    Artister    Program