Det började för över sextio år sedan.

Om musiken är kärlekens näring så vad ni än gör i livet…fortsätt spela!
Ljungbacka är en liten vacker gård som ligger vid foten av Ryssberget i södra Blekinge, nära Sölvesborg, närmare sagt på Knubbasliden 45 i Ebbalycke, Gammalstorp.

Jag, Stefan Sigfalk-Sandberg, tillbringade min lyckliga barndom på Ljungbacka som sedan 1911 tillhörde min mors föräldrar, målarmästare Anton och Klara Sandberg. Anton och Klara födde 10 barn på Ljungbacka, av vilka 8 växte upp och nådde vuxen ålder. Anton var en hejare på sitt magdeburgerspel och barndomens midsommaraftnar med dans kring stång och morfars dragspelsmusik är ett levande minne för mig. Jag blev själv senare spelman, flyttade tidigt utomlands och har tillbringat största delen av mitt liv med att spela folkmusik runt om i Europa och Nya Zeeland. Som barn byggde vi scener på Ljungbacka och uppträdde för de som ville ur Ebbalyckes befolkning med konststycken vi hade lärt in. Vi tog hutlösa 25 öre i inträde och de som stod på Hedlunnabacken och tittade in över stängslet behövde inte betala (vi kallade det för "snikens kulle;-)". Två små enkelt ihopsnickrade scener blev det som byggdes i barndomens somrar för sextio år sedan.

2010 fick jag chansen att köpa tillbaks Anton och Klaras Ljungbacka från en dansk familj som hade tillbringat många år med att mjukt renovera upp gården till dess forna magiska glans. Sommaren 2011 byggde jag och tre scenbyggmästare den tredje Ljungbackascenen under tre veckors arbete och vacker som en fiskebod med spröjsade fönster och vita knutar bildar den nu under den stora ekens djupa grönska stommen i min barndomsdröm. Sommaren 2012 blev det áter gräs på ängarna runt om scenen där skogen under många år hade återtagit landet. Ljungbacka skulle få en alldeles egen spelmansstämma, folkmusik och visfestival!

Söndagen den 21. juli 2013!
Då gick den allra första Ljungbackastämman  av stapeln. Omkring 300 personer gästade oss på Ljungbacka under sommarens varmaste dag. Scenprogrammet med bokade artister blev mycket uppskattat men lika populärt bland spelmän och publik visade sig den öppna scenen för spelsugna vara. Läckra visor och låtar med fioler, nyckelharpor, dragspel, munspel, gitarrer och flöjter bjöds på i den härliga sommarvärmen. Runt hela gården och inne i stugan hördes även musik med ett flertal olika instrument.

Söndagen den 20. juli 2014!
Då blev det dags för nästa Ljungbackastämma. Vi var stolta att kunna presentera bl. a. Asa Jinder, riksspelman, Jonas Otter, svensk mästare i country, Anna Neah Deutgen, folkkär sångerska, Eoli, stråkkvartett från musikhögskolan i Malmö, Skatelövs spelmanslag, familjen Sigfalk och många flera. Vi välkomnade 400 besökare!

Söndagen den 19. juli 2015!
Det var den tredje Ljungbackastämman! Vi hade CajsaStina Akerström, Elin-Louise & Gustav, Briggen Tre Bröder, Peo Hallberg, Irish Pitch med flera. Vädrets makter var oss väl sinnade även denna sommar och vi hade 600 besökare!

Söndagen den 24. juli 2016!
Den fjärde Ljungbackastämman gick av stapeln med bl.a. Tim Collins och Gary Shannon, concertina och flöjtmästare från Irland, Kringel med riksspelmännen Karin Nordberg och Ingrid Ekman, Bortanvind från visfestivalen i Västervik, B.A.R.K gänget från Sölvesborg, Naomi, Fia & Gunnar, Peo Hallberg och Michael Magnusson. Ännu en mycket uppskattad och väl besökt festival med härligt sommarväder.
Buskaspelet sent på kvällen som leddes av våra irländska gäster Tim och Gary kommer nog aldrig att glömmas!

Söndagen den 23. juli 2017
Den femte Ljungbackastämman, den gången med en nysnickrad dasbana / rotunda framför scenen som förstås invigdes av en traditionell dansgrupp, Asarums danslag. Mitt eget band "the Bow Triplets" spelade det året i komplett besättning. Vi var också stolta att presentera sångerskan Gunnel Mauritzon från Gotland.

Söndagen den 22. juli 2018
Den sjätte Ljungbackastämman med Dönaberga band, riksspelmännen Nils Wiberg och Per o Torbjörn Näsbom från Umeå och Schweiz.
Det året utökade vi även med ringlekar för barn och vuxna på den lövade dansbanan. Det var också många andra spelmän/kvinnor som förgyllde dagen. Irish Pitch avslutade dagen med en härlig konsert och den nybyggda artistlogen var fantastiskt populär.
Det var så varmt att vi hade något mindre besökare men föreningen avslutade ändå med ett plus i kassan.

Söndagen den 21. juli 2019.
Den sjunde Ljungbackastämman. Här kom Jenny Almsenius, pristagare av Cornelis-priset till unga låtskrivare 2018 och definitivt blivande storstjärna! Bröderna Näsbom var så populära 2018 att de fick lova att komma åter 2019. Många fler förgyllde dagen på dem sommarens stämma. Det blev förstås dans på lövad dansbana också och ringlekar för barn och vuxna. Briggen Tre Bröder avslutade åter programmet den sommaren. Vi klarade även detta året utan ett minus i kassan.

2020 och 2021
Inställt på grund av corona!

Söndagen den 24. juli 2022.
Den åttonde Ljungbackastämman. Gitte Pålsson med sitt bolivianska band bjuder på svensk och boliviansk folkmusik från Ringsjön i Skåne till Anderna.
Naomi And The Sub Colloctive från Portugal och Schweiz spelar Reggae. Bülows kvartett från Skåne spelar folkmusik från Dalarna med Jazz inslag. Briggen Tre Bröder från Hörvik kommer att avsluta programmet. Dans naturligtvis på öppen dansbana samt uppvisning av Asarums danslag. Musikquiz med Peo och spontana spelningar såväl  på scenen som i parken och stugan. Varmt välkomna från när och fjärran!

Söndagen sen 23. juli 2023
2022 års Ljungbackastämma blev en härlig succé och punliken stannade kvar ända till slutet kl. 21.30.
2023 blir en underbar festival med programmet som väntar. Hoppas bara på hyfsat väder. Välkomna alla från när och fjärran, till den nionde Ljungbackastämman. Hur länge kan vi hålla på? Vi har inga planer på att sluta så länge vi har hälsan, våra sponsorer stödjer oss och punliken fortsätter att komma.

Varma musikaliska hälsningar från 
Stefan Sigfalk-Sandberg och hela föreningen som organiserar detta evenemanget"Ljungbackas Vänner"

Kontakt: bowtriplets@shlink.ch     tel: 0041 79 216 70 04

 

          Startsida     Beskrivning    Artister    Program